PAGALIAU UŽGAVĖNĖS! AR IR JUMS JAU KVEPIA BLYNAIS?

Blynai – ne tik užgavėnių, bet ir ypatingų pusryčių (ir ne tik!) patiekalas, kuris kaip ir bet kuris kitas mėgstamas valgis reikalauja šiek tiek pastangų, jeigu norime jį paversti ne tik skaniu, bet ir sveiku ir naudingu maistu.

Mums įprasta kavinėse ir restoranuose matyti blynus, kuriuos gausiai aplieja karštu šokoladu, grietinėle, ledais, puošia ne tik uogomis, bet ir uogiene, sirupais ir neaiškios sudėties riešutų sviestais… Pati blynelių sudėtis kartais ir nebūna tokia prasta, jei toleruojate kviečių miltus, bet žinoma mūsų viešo maisto kultūroje blynai be įprastų baltų miltų – sunkiai aptinkamas variantas. Be to, neapsieinama be cukraus, margarino ir dažnai kepimo miltelių – purumui suteikti.

Nieko nesakau, kai tai yra retas Jūsų pasirinkimas – šventei, pabėgimui į miesto šurmulį, džiaugsmas ragaujant naujai atsidariusios kavinės blynelius pagal ypatingą šefo receptą, bet skatinu panorėjus blynų juos keptis patiems! Nes tik nuo jūsų fantazijos, spintelių ir šaldytuvo turinio priklausys – kokio jie bus skonio, o ir nauda neatsiliksim nuo šiltos naminės košės…

Tai gi, kadangi sutinku daug skirtingų žmonių, kurie visi kartais kaip diena naktis valgo itin skirtingą maistą, ar tiksliau kalbant nevalgo/netoleruoja vieno ar kito produkto, siunčiu ALTERNATYVAS blynelių ingridientams, kurias tikiu, jog panaudosite gamindami šį gardų patiekalą jei ne šiandien, tai jau artėjantį savaitgalį jei ne dėl kokių produktų netoleravimo, bet ir dėl pačios įvairovės:

KIAUŠINIS:

⦾ 1 š. trintų linų sėmenų + 3 š. vandens;
⦾ 1 š. trintų ispaninio šalavijo sėklų (chia) + 3 š. vandens;
⦾ 1 trintas bananas;
⦾ 1 trintas obuolys (o ypač – trintas keptas obuolys);
⦾ 60 g. beskonis jogurtas (augalinis ar graikinis);
⦾ 60 g. šilkinio tofu;
⦾ 60 g. riešutų sviesto;
⦾ 1 š. agar agar miltelių + 1 š. vandens
⦾ 60 g. gazuoto vandens;
⦾ 2 marantos milteliai (krakmolas) + 3 š. vandens;
⦾ Kiaušinio pakaitalo milteliai, kurių galima jau lengvai įsigyti internete (bet aš tai laikyčiau paskutine iš alternatyvų dėl sudėties).

BALTI KVIETINIAI MILTAI:

⦾ Pilno grūdo kvietiniai miltai;
⦾ Rupūs ruginiai miltai ar jų dalis miltuose;
⦾ Kokosų miltai (jie greitai sugeria drėgmę, tad gali tekti dėti daugiau nei įprastai kitų miltų ir daugiau skysčio);
⦾ Avižų miltai/malti avižų dribsniai (puikiai pilnai pakeičia visus miltus);
⦾ Grikių miltai/malti grikiai ar jų dalis miltuose (galima keisti visus miltus)
⦾ Ryžių miltai (jie greitai sugeria drėgmę, tad gali tekti dėti daugiau nei įprastai kitų miltų ir daugiau skysčio);
⦾ Tapijokos granulės (aukšto angliavandenių kiekio miltų alternatyva, netoleruojanties glitimo – skonis keistas, bet galima lengvai pasigaminti lietinius be baimės jog pridegs);
⦾ Augalinės kilmės baltymai (vietoje dalies miltų!!! Suteikia daugiau baltymų patiekalui, nes blynams to labai trūksta – tada ir neprikirsim jų tiek daug, nes bus sotesni!).

Tikiu jog yra ir daugiau baltų miltų alternatyvų, bet šios išbandytos ir tikrai veikia, bei suteikia vis kitokį skonį.

BALTAS CUKRUS:

⦾ Trintas bananas;
⦾ Trintas obuolys;
⦾ Kitoks saldus trintas vaisius;
⦾ Trintos datulės/datulių sirupas;
⦾ Agavų sirupas (jau vis turės daugiau naudingų mineralinių medžiagų nei įprastas cukrus);
⦾ Medus (pastaba ta pati, kaip viršuje);
⦾ Džiovintos slyvos/jų sirupas (pastaba ta pati, kaip viršuje);
⦾ Kerobo milteliai (dar pridės ir šokoladinį prieskonį);
⦾ Vanilės ekstratas;
⦾ Stevija (naudoti saikingai, nes dar neįrodyta, jog ji visai nekenkia, bet cukraus lygio kraujyje tikrai neužkelia).

RIEBALAI:

Jei norite, kad blyeliai nebūtų riebūs, rekomenduoju kepti orkaitėje ant kepimo popieriaus. Bus sausesnis, bet pagardinus savo padažu, atsiras ir pakankamai drėgmės.

Kepant keptuvėje, rekomenduoju:

⦾ Kokosų aliejų;
⦾ Geros kokybės saulėgražų aliejų;
⦾ Avokado aliejų (bet tik jei gaminate nesaldžius blynelius).

Naudojant gerą keptuvę, prikepimo rizika sumažėja bent per pus, tad verta investuoti į gerą keptuvę, kurioje ir riebalų dėti beveik nereikės, arba minimaliai.

PAGARDAI – VIETOJE GRIETINĖS:

Priklauso jie nuo jūsų tikslų ir ar norite kaloringesnio ar saikingesnio patiekalo.

Skaičiuojanties kalorijas rekomenduoju:

⦾ Jogurtas (kokoso, kitokį augalinės kilmės jogurtą, ar toleruojantiesms – graikiškas jogurtas);
⦾ Šaldytos ir šviežios uogos;
⦾ Džiovintos: Goji uogos, šilkmedžio uogos;

Neskaičiuojantiems, bet sveikai prisižiūrintiems:

⦾ Mamos uogienė su mažiau cukraus;
⦾ Naminis, ar 100% riešutų sviestas;
⦾ Bananas, ar trintas obuolys ar kt. vaisius;
⦾ Naminis medus, datulių/agavų sirupas;
⦾ Trintos uogos su mažiau cukraus;
⦾ Naminiai šaldytų vaisių ir augalinio pieno ledai.

❤️ O svarbiausia – kad ir kokius ingridientus pasirinksite, nepagailėkite meilės ir paprasto atsidavimo ruošiant blynelius, šis ingridientas užpildo bet kuriuos trūkumus ir suminkština bet kurio – didelio ar mažo – išrankuolio širdį:).

Skanių atradimų blynais kvapnioje virtuvėje linkinti,
A.