NETINKAMAS OMEGA 6 : 3 SANTYKIS MŪSŲ MITYBOJE PRISIDEDA PRIE DAUGELIO VAKARIEČIAMS BŪDINGŲ LIGŲ VYSTYMOSI!

Tikiu, kad po švenčių, ilgųjų savaitgalių, karštų ir saulėtų dienų ‘išvertus bambą’ prie jūros, ar blogiausiu atveju balkone su ne pačiais sveikiausiais užkandžiais daugeliui sunku sugrįžti prie sveikesnių maisto alternatyvų, ir noras subalansuotai mitybai neretai išskrenda kartu su vis dažiau iš pietų papučiančiu vėju 🌬. Maža bėda. Sprendimas susistyguoti savo mitybą ir ją subalansuoti yra geras bet kada! O po kelių dienų kalorijų perviršio – mes galime energijos perteklių panaudoti savo naudai – pavyzdžiui atlikti vieną kitą stipresnę treniruotę, bet ne tam, kad save nubaustume, o tam, kad papildomas kalorijas panaudotume didesnės liesos raumeninės masės sukūrimui. Čia Jūsų nuraminimui 🙂, o straipsnis ne apie tai!

Šiandien noriu pratęsti temą apie riebalus mūsų mityboje. Anksteniame mano straipsnyje ‘6 FAKTAI APIE RIEBALUS IR JŲ SĄSAJA SU SPORTU IR SVEIKATA’ aptariau, kodėl riebalai yra maža blogybė, jeigu mokame juos atsirinkti. Bet dar yra šis tas, ką BŪTINAI noriu pabrėžti šiandien yra
– TINKAMAS OMEGA 6:3 RIEBIŲJŲ RŪGŠČIŲ SANTYKIS. Ir tai tikrai verta viso jūsų dėmesio,
jeigu norite nesirgti vakariečiams būdingomis ligomis (žinau, kad galvojate, jog mes ne visai
vakariečiai – bet tebūnie, mūsų mityba vis daugiau ir labiau tampa vis labiau vakarietiška… – ir tai deja neprivalumas).

TAI GI, APIE KOKIAS LIGAS AŠ KALBU IR KOKS TAS TINKAMAS OMEGA 6:3 SANTYKIS?

Ne vienas šaltinis teigia, jog vakariečiams būdinga mityba iš esmės kalta dėl to, kad širdies ir kraujagyslių ligos, vėžiniai susirgimai, įvairūs uždegiminiai procesai ir autoimuninės ligos tapo tiek mūsų pačių deja, tiek artimųjų ir aplinkinių žmonių kasdienybė. Ir prie to, kaip tyrimai rodo labai prisideda mūsų įprastai suvartojamame maiste per didelis OMEGA 6 kiekis ir deja visai minimalus Omega 3 kiekis. Jeigu optimaliai šis santykis turėtų būti 3:1 ar bent jau 4:1, tai ištirta, jog dažniausiai mes turime 15:1 ar net 16:1. 😕 Tai labai nekokia tendencija….

KĄ DARYTI IR KAIP SUGRĮŽTI PRIE OMEGA 6:3 BALANSO?

Vienareikšmiškai derėtų mažinti/ar visai vengti OMEGA 6 riebiųjų rūgščių turinčio maisto produktų savo mityboje ir padidinti turinčių OMEGA 3. Omega 6 mums reikalingas, tačiau mes net negalvodami gauname šių rūgščių pakankamai su mums įprastu maistu, tuo tarpu kad gautume OMEGA 3 – kai kuriems verta pasistengti. Ypač jei esate vegetaras, ar juolab veganišką mitybą propaguojantis žmogus.

Tai gi, žemiau rasite paveiksliuką, kurie produktai turi daugiausia Omega 3 (jų suvartojimą pasistenkime didinti). Daugelis kitų augalinių aliejų ir riešutų yra turtingi Omega 6, tai gi populiarieji riešutų sviestai deja bet dauguma prisideda prie Omega disbalanso, tad turėtų būti vartojami saikingai.

Kelios mano pastabos:
👉🏻Nedžiūgaujam, jei mums atrodo, kad vartojame daug žuvies, pastaroji, kuri atsiranda mūsų didžiosiosiose prekybos vietose neretai auginama žuvų fermose ir natūraliai turi minimaliai Omega 3 ir dar neaiškių priedų, kurie patenka maitinant žuvis įvairiausiais nenatūraliais pašarais;
👉🏻Riešutus, kad geriau mūsų organizmas pasisavintų, vertėtų pernakt išmirkyti šaltame vandenyje;
👉🏻Čija ir linų sėmenis taip pat vertėtų pradžioje išbrinkinti vandenyje, kad nesutrauktų mūsų organizmo skysčių ir nesusidarytų nemalonus ‘kamštis’! Be to, naudinga būtų ir permalti prieš vartojant!

Jei straipsnis buvo aktualus ir įdomus – spauskite LIKE 👍ir dalinkitės su tais, kam tai būtų svarbu perskaityti. SHARING is caring!!
Būkite sveiki ir laimingi!

Puikios, vėlgi smagiai šventinės savaitės linkėdama, A.