Paskutiniu metu imu girdėti vis daugiau liūdesio kupinų nusiskundimų, kad nebeaišku ką ir kiek valgyti, nes: „niekas neveikia, esu vistiek apkūnus/-i”, „neturiu saiko”, „negaliu gyvent be šokolado”, „o kad būtų viskas taip paprasta”, „turiu prigaminti daug maisto savo šeimai ir negaliu galvoti tik apie save” ir panašūs teiginiai, kurie nieko nekuria, o tik griauna mūsų tvirtybę ir mūsų pasiryžimą siekti tikslų.
Visų pirma, IŠMESKITE visus neigiamus teiginius apie maistą! Maitintis vistiek reikia ir reikės, tačiau mokykimės su juo susidraugauti, nebausti savęs už mažus paklydimus ir visada tobulinkime savo lėkštės turinį.
Gandų, legendų ir mitų, ką valgyti yra labai daug ir įvairių, su laiku aptarsime daugelį jų, tačiau šį šeštadienį noriu su jumis pasidalinti puikiais NATŪRALIAI liekninančios mitybos žingsniais, kuriuos savo vyro dėka aptikau ir perskaičiau knygoje apie neurolingvistinį programavimą (aut. Connirea and Steve Andreas „Protas turi širdį”). Išvertusi į suprantamesnę kalbą ir pritaikydama šių dienų realijoms, noriu pasidalinti šia lieknėjimo strategijos versija:
1)💎 Prieš gaminant patiekalą (ar einant į kavinę/restoraną), skirkite laiko apmąstyti, KAIP šiuo metu jaučiatės: kokius jausmus jums sukėlė dienos įvykiai, kaip jaučiatės po vakarykštės dienos ir įvardykite tą būseną.
2)💎 Dabar pajuskite savo SKRANDĮ ir kokybę jame – ar jaučiate kažką malonaus/nemalonaus po paskutinio valgymo?
3)💎 Paklauskite savęs mintyse: „Kokio maisto norėtų mano skrandis ir mano kūnas šiuo metu? T.y. į kokį maistą jis sureaguotų geriausiai?”
4)💎 Apmąstykite visus ingridientus planuojamo patiekalo: „iš ko jis turėtų būti sudarytas, kokio dydžio turėtų būti porcija?”
5)💎 Pagalvokite apie kokį nors konkretų patiekalą (jei esate kavinėje, galite perversti meniu/ jei namuose – receptų knygą) ir įsivaizduokite, kad jį valgote – ar jausmai skrandyje ir mūsų viduje gerėja ar blogėja? Mintyse peržvelkite kelis mėgstamus patiekalus ir išsirinkite tą – su kuriuo šiandien savo kūne jausitės geriausiai.
6)💎 Paskutinis, bet SVARBIAUSIAS PUNKTAS – įsivaizduokite, kad šis maistas kurį ketinate valgyti prabus jūsų skrandyje valandą, dvi ar net kelias valandas, būna, kad ir pusdienį – kaip dabar jaučiate – ar visdar norite šio patiekalo?
Jeigu atsakymas – TAIP – tarkite sau „SKANAUS” ir pirmyn.
Bet jeigu atsakymas neigiamas, grįžkite prie 4-5, o gal net ankstesnio punkto. Nes visgi gal geriau su savimi nešiotis ir savo organizmą papildyti – kitokiu NAUDINGESNIU patiekalu, kurį bus gera prisiminti ir jausti savo kūno viduje?
💌 Nepamirškite, kad ne tik patiekalas, bet ir jo KIEKIS svarbus – pasigaminę patiekalą (ar gavę restorane), apžvelkite ar porcija jums neatrodo per didelė – vidinis balsas visada pasakys tiesą ir remkitės juo nekeisdami nuomonės!
Mes turime tiek daug nuostabių galių, kurių nepanaudojame dėl perdėtos skubos, dėl begalinio nuovargio, noro visiems įtikti, noro save palepinti dalykais, kurie mums visiškai nereikalingi.
Daugelis jau šiandien lieknų žmonių vadovaujasi šiais principais to nesuvokdami – ir jiems niekada neprireiks svorio metimo programos. Tad kviečiu pabandyti, pritaikyti vieną, o po to kelis principus su kitu jūsų maistu – ir palengva įsidiegti naują sistemą renkantis maistą.
Patikėkit, ir skrandis ir kūno linijos – jums padėkos greičiau negu galvojat.
Jeigu žinote, kad tokia strategija galėtų būti naudinga – pasidalinkite ja, žymėkite draugus, kam tai galėtų būti aktualu, nes dalintis gera informacija yra GERA.
Su šilčiausiais linkėjimais,
A.
P.S. Pridedu keletą nuotraukų iš gastronomijos šedevro – ispanams įprasto turgaus Barselonos senamiestyje. Ir mintis pamąstymui: Kai tiek pasirinkimo – kaip ŽMOGUI pasirinkti – jei jis stokoja saiko????