
Mano patirtis su glotnučiais dar nėra labai sena. Ne iš karto, kai jie tapo tokie populiarūs aš įtraukiau juos į savo mitybą. Kodėl? Nes mėgstu kramtyti 😀. O jei visiškai rimtai, maisto kramtymas mums labai svarbus. Taip pat svarbus, kaip maistinių medžiagų įsisavinimas ar visų būtinų mikroelementų apykaita mūsų kūne. Tai gi šiuo įrašu noriu pasidalinti, kokius įžvelgiu pagrindinius privalumus ir trūkumus, taip vis populiarėjančios maisto alternatyvos!
Privalumai:
👍Greitas ir patogus paruošimas
👍Lengva išsinešti OUT
👍Būdas suvartoti ‘super maisto’ miltelių
👍Būdas nesunkiai papildyti savo mitybos racioną augalinės (ar kitokios) kilmės baltymais, jei jų stokojam savo kasdieniam racione
👍Lengviau virškinama dėl skystos konsistencijos
👍Nesunku suvartoti DAUGIAU kalorijų, jeigu tai jūsų tikslas
👍Galima nesunkiai suvartoti daugiau žalio maisto – lapinių daržovių ir vaisių – paprasčiausiai juos sumetant į blenderį
👍Kurie negali (t.y. nenori) valgyti pusryčių – tai gali tapti puiki alternatyva rytinei kavai; nes geriamu pavidalu – lengviau priimti maistą.
Trūkumai:
👎Nekramtant maisto sunku pajusti sotumo jausmą (sunkiau išskiriamas hormonas leptinas);
👎Nekramtant maisto – mūsų dantys ir žandikaulis nedirba, o tai ilgainiu vystosi į silpnus dantis ir kt. (ne tik jums, bet jūsų palikuonims!)
👎Lengva suvartoti per daug kalorijų
👎Lengva suvartoti per daug cukraus iš vaisių
👎Skystu pavidalu nesunku perpildyti skrandį ir menkos vertės maistu, tad kokteilius ruošiam atsakingai ir apgalvodami ingridientus – geriau mažiau grynų, nei daug belekokių nepirmo šviežumo ar kokybės
👎Nesigilinant į maisto derinimo principus, galima sutrikdyti virškinimą, pavyzdžiui, sumetant tiek saldžius, tiek rūgščius vaisius kartu ir dar užpilant pienu….
Ar žinote daugiau teigiamų ar neigiamų punktų? Pasidalinkite komentaruose žemiau!
Ateityje pasidalinsiu ir mėgstamais pusryčių/pietų/vakarienės kokteiliais. Kokie labiausiai domintų?
🍹Mano rekomendacija:
Jei nuspręsite daugiau gaminti trintų kokteilių, siūlau įsigyti gerą tvirtą blenderį, kuris tikrai pasitarnaus virtuvėje ruošiant ne tik kokteilius, bet ir trintas sriubas, naminius padažus ar riešutų sviestą. Geras blenderis sutrina visus ingridientus į vienalytę š v e l n i ą konsistenciją, kuri padeda pasisavinti mums taip būtinus vitaminus ir mikroelementus.
Kaip benuspręstumėte – vartoti trintus kokteilius dažniau ar rečiau – nepamirškite, kad tai tėra PAPILDANTI mūsų mitybą maisto alternatyva. Priklausomai nuo mūsų tikslų, gali palengvinti kelią link jų arba kitu atveju stipriai apsunkinti procesą, pavyzdžiui siekiant sulieknėti ir neskaičiuojant tokio kokteilio ingridientų ir priedų priedelių.
Tad kaip ir bet ką vartojant į save – sąmoningai apgalvojame to naudą, o tada džiaugiamės naujais skoniais ir virtuvės atradimais!
Skanių glotnučių linkėdama,
A.